C-ITS kot inteligentni sopotnik - Pečnik, Klemen (Elektrotehniški vestnik, 2025)
Sodobna mobilnost se sooča z vse bolj zapletenimi izzivi, kot so prometni zastoji, visoke emisije toplogrednih plinov, povečano število prometnih nesreč in neučinkovito posredovanje obstoječih kakovostnih informacij udeležencem v prometu. Kooperativni inteligentni prometni sistemi (C-ITS) so celovita tehnološka rešitev, ki omogoča napredno povezovanje vozil, infrastrukture in drugih deležnikov v prometnem ekosistemu ter pravočasno in kontekstualno obveščanje uporabnikov o trenutnih prometnih razmerah. Rešitve temeljijo na uporabi različnih komunikacijskih protokolov, podprtih z varnostnimi mehanizmi in standardi, ki zagotavljajo zanesljivo in interoperabilno izmenjavo podatkov. V Sloveniji se področje C-ITS aktivno razvija skozi različne projekte, pobude in infrastrukturne nadgradnje, med katerimi izstopajo nacionalno C-ITS vozlišče, Nacionalna točka dostopa do prometnih podatkov ter digitalna orodja, kot sta aplikaciji Promet+ in SiMO, ki uporabnikom omogočajo dostop do informacij v realnem času in podporo pri načrtovanju poti. C-ITS ima velik potencial za izboljšanje varnosti, pretočnosti in trajnostnega upravljanja mobilnosti, zlasti ob celostni integraciji v obstoječe sisteme in aktivnem sodelovanju vseh deležnikov.
Keywords: C-ITS; nacionalna točka dostopa; national access point; promet; prometni sistemi; road safety; traffic systems; transport; varnost v cestnem prometu