Šege in navade kot folklorizem - Poljak Istenič, Saša (Traditiones (Ljubljana), 2008)
Avtorica v prispevku na primeru raziskav šeg in navad predstavi poglede na folklorizem na podlagi treh vidikov: 1. s stališča pogleda na teorijo oz. na raziskovalce, ki uporabljajo folklorizem kot koncept ali vsaj terminustechnicus (v tem okviru je predstavljen razvoj koncepta v tujini in v Sloveniji); 2. s stališča raziskovalcev in njihove raziskovalne prakse, v kateri gre za (ne)zavedanje folklorizma pri obravnavi šeg in navad oz. (ne)aplikacijo koncepta v raziskave na Slovenskem, in 3. s stališča raziskovancev, ki razgrinjajo nagibe za uporabo šeg in navad in drugih elementov dediščine v turizmu na izbranem območju.
Keywords: ethnology; etnologija; folklorizem; ljudske šege; metodologija; scientific method; znanstveno raziskovanje