The involvement of uric acid in the scavenging of nitroxide radicals by ascorbate - Schara, Milan Valter (Acta chimica slovenica, 2000)
Raziskali smo vpliv sečne kisline na kinetiko redukcije nitroksidnih radikalovz askorbatom. Uporabili smo metodo metodo elektroparamagnetne resomamce (EPR) in spinski označevalec TEMPON. Reakcije so potekale v PBS oziroma Tris-HCI pufru pri pH 7,4 in T=37 C. V odsotnosti železovih ionov je bila reoksidacija hidroksilamina počasna in dodatek sečne kisline ni povzročil sprememb hitrosti reakcije. V prisotnosti železovih ionov je reoksidacija hitrejša, prisotnost sečne kisline pa bistveno pospeši reoksidacijo hidroksilamina. Dejansko sta tu dve možnosti in sicer, da sečna kislina tvori železov kompleks, ki je bolj aktiven v smislu hitrosti redoks reakcije-reoksidacije kot železovi fosfati, oziroma da sečna kislina mimo tega posega v hitrost reakcije neposredno. Glede na poskus v Tris-HCI pufru, kjer pospeševalnega efekta sečne kisline ni, je prva hipoteza bolj verjetna. To potrjujeta tudi oba poskusa s spinskimi lovilci, kjer ni bilo opaziti vpliva sečne kisline na tvorbo kisikovih radikalov, z vzbujanjem tvorbe kisikovih radikalov s Fentonovo reakcijo, oziroma z obsevanjem z UV žarki.
Keywords: analizna kemija; kinetika; nitroksidni radikali; redukcija; sečna kislina; spektralna analiza; superoksidni radikali