Anatomija ledvic - Hribernik, Marija (Medicinski razgledi, 2005)
Ledvica je paren organ, ki leži na lumbokostalnem trikotniku trebušne prepone in na mišicah zadnje trebušne stene izven peritonealne votline. Obdaja jo vezivna in maščobna ovojnica. Zgrajena je iz ledvične skorje v kateri se nahajajo ledvični glomeruli in iz ledvične sredice, ki jo oblikujejo ledvične piramide. Vrhove piramid obdajajo male ledvične čašice, ki se združujejo v velike ledvične čašice, te pa v ledvični meh. V ledvični lini ledvični meh brez ostre meje preide v sečevod. Arterijsko kri vodi v ledvico ledvična arterija, ki je parna veja trebušne aorte in se od nje odcepi pravokotno v višini drugega ledvenega vretenca. Arterija s svojimi vejami predstavlja hkrati funkcionalni in nutritivni krvni obtok ledvice.
Keywords: Kidney; Ledvica; Anatomy And Histology; Ledvična arterija; Ledvične vene; Renal Artery; Renal Veins; ledvice; anatomija; histologija