Analysis of student-related social stressors among school teachers - Kozjek, Tatjana (Pedagoška obzorja, 2023)
Učitelji, ki so vsakodnevno v stiku z učenci, so izpostavljeni neprimernemu ravnanju učencev - viru socialnega stresa, ki vpliva tudi na njihovo počutje in razpoloženje. Namen raziskave je bil identificirati najbolj pomembne socialne stresorje, povezane z ravnanjem učencev, ki prispevajo k socialnemu stresu učiteljev v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji, in proučiti povezanost med njimi in čustvenim doživljanjem učiteljev - afektom. Za zbiranje podatkov je bila uporabljena spletna anketa. Rezultati kažejo, da sta najbolj zaznana socialna stresorja "neprijetni učenci" in "nesorazmerna pričakovanja učencev" tako v osnovnih kot srednjih šolah. Ugotovljena je bila tudi statistično pomembna povezava med socialnimi stresorji in učiteljevim afektom. Ravnatelji osnovnih in srednjih šol morajo več pozornosti nameniti kompetencam učiteljev za vodenje razreda ter jim omogočiti izobraževanja na področju kognitivnih strategij za spoprijemanje s stresorji med delom v razredu.
Keywords: Delovni stres; neprimerno vedenje; Odnosi med učitelji in učenci; Osnovnošolski učitelji; socialni stresorji; Srednješolski učitelji; Učenci; učitelji