Kontinuiteta simbola - Terčelj, Marija Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2013)
Praznovanje treh Devic iz Copoye je zgodovinsko vezano na kolonialno institucijo staroselskih bratovščin (cofradias índias) Nove Španije, sistem njenih verskih služb (el sistema de los cargos religiosos) in marijanski kult. V njem se vidno zrcalijo tudi sestavine predhodne institucije cowiná in obredja rodovitnosti. Praznovanje se danes nadaljuje v sodobni instituciji majordomije iz Tuxtle Gutiérreza in priča o simbolni kontinuiteti in socialno-religiozni prilagodljivosti lokalnega staroselskega prebivalstva Sokena mnogotere ekonomske, politične in socialne spremembe. Članek skozi zgodovinsko prizmo ekonomskih in političnih sprememb kaže na dejstvo zgodovinske dinamike in univerzalnosti simbolike.
Keywords: ethnology; etnologija; anthropology; antropologija; Mehika; Mexico; Sokeji; ljudska verovanja; ljudski prazniki; rituali; rodovitnost