Pimlico in Neznosna lahkotnost bivanja kot maturitetna romana - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2006)
Pimlico Milana Dekleve in Neznosna lahkost bivanja Milana Kundere sta sodobna evropska romana, ki se jima uspešno približamo le s sodobno interpretacijo. Tavključuje raziskavo pripovednih postopkov (esejizacije, lirizacije in razdalje do pripovedi) ter analizo literarne osebe in kronotopa. V prid šolskiinterpretaciji sodobnih romanov je tudi primerjalna metoda, ki olajša razumevanje večplastnosti letošnjih maturitetnih romanov.
Keywords: Czech literature; češka književnost; Dekleva, Milan: Pimlico; Kundera, Milan: Neznosna lahkost bivanja; matura; Slovene literature; slovenska književnost