Exhibiting Yugoslavia - Popović, Milica (Družboslovne razprave, 2016)
V pričujočem prispevku s pomočjo teoretskega pojmovanja spomina, kritične analize diskurza in multimodalne analize analiziramo narativne elemente razstave "Jugoslavija: od začetka do konca", ki je bila postavljena v beograjskem Muzeju jugoslovanske zgodovine, pri čemer identificiramo in analiziramo muzejske diskurze v postjugoslovanski tranzicijski Srbiji. Prispevek skuša demistificirati implicitne pomene tekstov: kataloga razstave in muzejske spletne strani. Znotraj kompleksnega okvira javnih naracij o jugoslovanski zgodovini in pozicije muzeja kot javne institucije omenjena razstava kaže na visoko stopnjo revizionistične hegemonske naracije, ki obenem vrši dialog s kontraspominom in reproducira nostalgične naracije, tako pa odpira prostor za nadaljnje dialoge o jugoslovanskem kolektivnem spominu.
Keywords: Kolektivni spomin; Social memory; Razstave; Exhibitions; Yugoslavia; Jugoslavija; zgodovina; history