Pozicioniranje in kontrola kakovosti mamograma - Krajnc, Zvonko (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Pravilno pozicioniranje je predpogoj za zagotavljanje kakovosti mamografskih slik. Zato je pomembno, da dobro poznamo anatomijo in tehnike pozicioniranja, slikanja in razvijanja. Zaključki. Da bi dosegli optimalen prikaz tkiv, rnorarno pravilno nastaviti nosilec kasete in kompresorij ter izkoristiti premakljivost dojk, pomembna pa je tudi pravilna uporaba aparatur.Ob izvajanju mamografije moramo nujno upoštevati kriterije za kontrolo kakovosti. Pri tem nam pomaga pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati primarni centri za dojke v Republiki Sloveniji, ter evropske smernice. S kontrolo kakovosti bomo u Sloveniji zvišali kvaliteto in s tem prispevali k čirn zgodnejšemu odkrivanju sprememb na dojkah.
Keywords: Breast Neoplasms; diagnostika; Dojka, novotvorbe; dojke; Instrumentation; kvaliteta; Kvaliteta, nadzor; Mammography; Mamografija; Methods; pozicioniranje; Prevention And Control; Quality Control; rak (medicina)