Pasti spletne pornografije in pasti raziskovanja pornografije - Erzar, Tomaž (Bogoslovni vestnik, 2023)
V prispevku predstavljamo nekatere težave, povezane z definiranjem, merjenjem, interpretacijo in navajanjem učinkov, ki jih ima gledanjepornografije in spletna spolnost na različne populacije v današnjem s širokopasovnim spletom povezanem svetu. Pri tem opisujemo številne negativne posledice tega vedenja in z njim povezane težave v osebnem in medosebnem funkcioniranju. Predstavljena je vsebinska in metodološka analiza osmih pogosto navajanih študij, ki naj bi potrjevale pozitivne učinke pornografije. Rezultati naše analize kažejo, da tej opredelitvi ustreza samo ena študija, ki povzema mnenja in vedenje dela mlajše, zainteresirane študentske populacije, medtem ko večina preostalih študij izkazuje nasprotne učinke. Izsledki analize so interpretirani v luči razumevanja rabe spletne pornografije kot procesa, ki se začne s sprejemanjem zavajajočega prikazovanja spolnosti in se pogosto konča z zasvojenostjo.
Keywords: addiction; deception; definicija; definition; internet pornography; methodology; metodologija; negative effects; negativni učinki; positive effects; pozitivni učinki; spletna pornografija; zasvojenost; zavajanje