Povezave med prstjo in rastlinstvom na vršajih v Planici - Lovrenčak, Franc (Geografski vestnik, 2002)
Z geomorfološkimi procesi so v dnu doline Planice nastale različne reliefne oblike: morene, melišča in vršaji. Članek predstavlja različne stopnje vegetacijskega zaraščanja vršaja pod Ciprnikom, ki izvirajo iz različne starosti vršajskega grušča in različne stopnje razvoja prsti. Na vršaju je mogoče razločevati več stopenj njegovega poraščanja z rastlinstvom: od stopnje pionirske vegetacije na zgornjem delu vršaja, prek stopnje z veleso (Dryas octopetala), nizkega ruševja (Pinus mugo) in visokega ruševja (Pinus mugo) na srednjem delu, do stopnje s smreko (Picea abies), bukvijo (Fagus sylvatica) in ruševjem (Pinus mugo) na spodnjem delu vršaja.
Keywords: relief; topography; prst (pedologija); tla; vegetacija; pedogeografija; fitogeografija; Julian Alps; Julijske Alpe; Planica