From respiration to fleshpiration - Berndtson, Petri Joakim (Poligrafi, 2023)
V prispevku uvajam neologizem »telospiracija« (ang. fleshpiration), novo be-sedo oziroma poimenovanje, v katerem sem prepletel »telo« (ang. flesh) in »duha« oziroma »dah(njenje)/dih« (ang. spiration). To novotvorjenko je navdahnilo raz-mišljanje o Jezusu, svetem Pavlu, Paulu Claudelu in Mauriceu Merleau-Pontyju. Za interpretativno izhodišče članka sem vzel Claudelovo izjavo »duh je dihanje«. Skozi to Claudelovo idejo, ki izhaja iz etimološke analize besed pneuma in spiritus, interpretiram duha (pneuma) pri Jezusu in svetem Pavlu prvenstveno v pomenu dihanja. V tem respiratorno-interpretativnem okviru zagovarjam tezo, da sta tako Jezus kot sveti Pavel v svoji religijski misli poudarjala bistvenost dihanja. Za sve-tega Pavla sta si življenje po telesu in življenje po duhu kot življenje po dih(anj)u nasprotna načina življenja, v kontekstu Merleau-Pontyja pa lahko rečemo, da je dihotomijo svetega Pavla med telesom in duhom mogoče izpodbijati in preseči. Po Merleau-Pontyjevem mnenju se telo in duh lahko paradoksalno prepletata. V okviru takega paradoksalnega mišljenja je mogoče najti predstavljeni neologizem »telospiracija« in ga opredeliti kot nov, respiratorni začetek za filozofijo in religijo.
Keywords: dihanje; flesh; fleshpiration; Jesus; Jezus; Maurice Merleau-Ponty; Paul Claudel; respiration; St. Paul; sveti Pavel; telo; telospiracija