Epidemiology and risk factor analysis of systemic allergic reaction to bee venom in the Slovenian population of beekeepers - Carli, Tanja (Zdravstveno varstvo, 2025)
Namen: Oceniti vseživljenjsko prevalenco prve in ponovne sistemske alergijske reakcije po piku čebele med slovenskimi čebelarji ter opredeliti dejavnike tveganja za sistemsko alergijsko reakcijo po piku čebele. Metode: V nacionalno presečno raziskavo, ki je potekala od 1. novembra 2021 do 31. maja 2023 smo vključili 1.080 čebelarjev, včlanjenih pri Slovenski čebelarski zvezi. Za zbiranje epidemioloških podatkov smo uporabili vsebinsko veljaven celostni vprašalnik. Opazovani zdravstveni izid (sistemska alergijska reakcija po piku čebele) je bil potrjen s strani zdravnika. Rezultati: Ocenjena vseživljenjska prevalenca samoporočane prve sistemske alergijske reakcije po piku čebele je bila 9,4 % (102/1.080), z visokim deležem, 40,7 % (24/59), s strani zdravnika potrjene težke sistemske alergijske reakcije (stopnja III-IV po Muellerjevi klasifikaciji). Ocenjena vseživljenjska prevalenca samoporočane ponovne sistemske alergijske reakcije po piku čebele je bila nižja, 3,7 % (40/1.080), prav tako z visokim deležem, 60,0% (9/15), s strani zdravnika potrjene težke sistemske alergijske reakcije (stopnja III-IV po Muellerjevi klasifikaciji). Opredeljeni dejavniki tveganja za prvo sistemsko alergijsko reakcijo po piku čebele so bili starost, moški spol, število pikov čebel na sezono, anamneza velike lokalne reakcije in simptomi s strani nosu med delom pri panjih. Mlajši čebelarji, moškega spola, z manjšim številom pikov čebel na sezono, anamnezo velike lokalne reakcije in simptomi s strani nosu med delom pri panjih, so bolj ogroženi za razvoj sistemske alergijske reakcije po piku čebele. Zaključki: Visok delež s strani zdravnika potrjene težke prve in ponovne sistemske alergijske reakcije po piku čebele nakazuje potrebo po oblikovanju ciljno naravnanih javnozdravstvenih strategij in vpeljavo kliničnih ukrepov z namenom zaščite te visoko rizične populacijske skupine.
Keywords: beekeeping; čebelarjenje; javno zdravje; preobčutljivost; prevalenca; prevalence; public health; venom hypersensitivity