Prilagodljiv šolski prostor – ustvarjalno učenje - Filipič Gorenšek, Polona (Šport (Ljubljana), 2022)
Ljudje smo prostor učenja spreminjali, odkar obstajamo. Razvojna dinamika, ki jo družba zrcali skozi proces izobraževanja, je namreč vedno bila pomembna za izgradnjo optimizma v boljši jutri. Rezultat vsakega kakovostnega vzgojno- izobraževalnega sistema so ustvarjalni posamezniki. »Arhitektura vrtcev in šol velja za eno najzahtevnejših področij načrtovanja, zato je zgolj poznavanje normativov pogosto premalo ali pa celo nezadostno za zasnovo in oblikovanje tovrstnih prostorov.« (Igriva arhitektura za šole, 2022) Proces celostne prenove vzgojno-izobraževalnega sistema zato ni mogoče posplošiti, je lahko le plod zelo konkretnih idej in dejanj, ki se odvijajo v tesnem sodelovanju pedagoške in arhitekturne stroke. Reforma izobraževalnega sistema pomeni uvajanje novosti tako na področju pedagogike kot pri arhitekturi šolskih stavb. Sodobni pristopi k oblikovanju učnega prostora z veliko mero fleksibilnosti, večnamenskosti in vzpostavljenih medsebojnih povezavah gradijo na večplastnosti prostorskih doživetij. V tem smislu prostor šole spodbuja ustvarjalnost, ki se pogosto povezuje s konceptom samouresničitve ter napredka posameznika in družbe. Ker pri nas sprememb v tej smeri v večjem obsegu še ni zaznati, smo v prispevku proučili stanje ter možnosti uvajanja sodobnih konceptov prožnega in adaptabilnega šolskega prostora v dialogu z novimi pristopi v vzgoji in izobraževanju. Kako fizična struktura stavbe določa ali omogoča dejavnosti in oblike pedagoškega procesa ter kako koncepti sodobne pedagogike lahko vplivajo na spremembo šolskega prostora v prihodnje.
Keywords: arhitektura; gibanje; pedagogika; prilagodljivost; prožnost; šole; šoprt; športna vzgoja