Bifocal primary intracranial germinoma in a child - Koren, Aleš (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Bifokalni primarni intrakranialni germinalni tumorji so redki, takosamo 5-10% vseh germinalnih tumorjev odkrijemo supraselarno in v področju češarike. Prikaz primera. Predstavljamo primer bolnika z dvema primarnima intrakranialnima germinomoma v področju hipofize in češarike, ki sta bila operativno uspešno odstranjena. Opišemo tudi nekatere radiološke značilnosti germinomov in nekatere diferencialne diagnostične možnosti. Zaključki. Čeprav končne histološke diagnoze intrakranialnih germinomov ni mogoče napovedati samo z računalniško tomografijo ali/in magnetno resonanco, lahko k dokončni diagnozi veliko pripomore natančna analiza nevroradioloških preiskav.
Keywords: Child; Diagnosis; diagnostika; Germinoma; jedrska magnetna resonanca; Magnetic resonance imaging; Pinealoma; Pituitary neoplasms; rak (medicina); Surgery; Tomography, x-ray computed