Usklajevanje dela in družine - Žakelj, Tjaša (Socialno delo, 2009)
Članek obravnava značilnosti zakonodajne družinske politike in politike enakih možnosti na mestih, kjer se dotikata področij usklajevanja družinskih in službenih obveznosti in vsakdanjih strategij, s pomočjo katerih ti dve področji usklajujejo starši z majhnimi otroki. Problematika usklajevanja dela in družine v vsakdanjem življenju odraža kot dvojna obremenjenost žensk z mahnimi otroki, ki s svojo udeležbo na trgu dela pogosto prehitevajo evropske sodržavljanke. Pridobljeni podatki kažejo, da so tudi moški postali dejavnejši pri delitvi gospodinjskih del in skrbi za otroke, kljub temu pa je bistvena razlika v usklajevanju družinskih in delovnih obveznosti mater in očetov, saj očetje službenih obveznosti ne prilagajajo potrebam družine. Matere so v veliki večini tiste, ki s spretnim organiziranjem in koordiniranjem poskrbijo za prilagajanje obeh sfer. Čeprav kot idealno ocenjujejo delo za krajši delovni čas, se zanj zelo redko odločijo, tudi zato,ker se jim zdi, da jim usklajevanje družinskih in poklicnih obveznosti s pomočjo mreže sorodnikov še uspeva.
Keywords: družina; family; labour; delo; družinska politika; zakonodaja