Raba prihodnjika za uresničena pretekla dejanja - Miklič, Tjaša (Jezik in slovstvo, 2008)
Članek se osredinja na posebno besedilno funkcijo slovenskega prihodnjika v retoričnem prijemu "pogled naprej" (angl. flash-forward, franc. prolepse). To "nečasovno" vlogo opravljajo - skupaj s kontekstom - v nekaterih drugih jezikih različna izrazila, ki sicer prvenstveno služijo izražanju drugih funkcij - predvsem sugeriranju zadobnosti ali modalnosti (futur, kondicional, časovne in modalne perifraze ipd.). Zdi se, da je za kazanje na tovrstna uresničena pretekla dejanja uporaba slovenskega prihodnjika v nekaterih kontekstih ne le naravna, temveč je takrat celo nenadomestljiv, v drugih pa se kot bolj ali manj sprejemljiva možnost - verjetno po vzoru drugih jezikov - postopoma vse bolj uveljavlja.
Keywords: časi; future tense; glagol; glagolski čas; prihodnjik; Slovene; slovenščina; tense; verb