Dittrichia graveolens, nova tujerodna vrsta slovenske flore - Frajman, Božo (Hladnikia (Ljubljana), 2009)
Dittrichia graveolens je sredozemska vrsta, ki se v zadnjih desetletjih hitro širi po Evropi, zlasti ob avtocestah. Poleti 2008 je bila prvič zabeležena tudi v Sloveniji in njeno sistematično popisovanje je pokazalo, da je razširjena vzdolž slovenskega avtocestnega križa. Objavljamo tudi prve podatke o njenem uspevanju na avstrijskem Koroškem. Prikazan je zemljevid razširjenosti, opis rastline in znaki, po katerih jo lahko razlikujemo od sorodne lepljive ditrihovke (Dittrichia viscosa). Predlagano je tudi slovensko ime, smrdljiva ditrihovka.
Keywords: Dittrichia graveolens; flora; Slovenia; Slovenija; vegetacija