Fotobiološka varnost nekoherentnih optičnih sevanj - določila nove uredbe - Klanjšek Gunde, Marta (Vakuumist, 2010)
Maja 2010 je začela veljati Uredba o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti umetnim optičnim sevanjem. Ta uredba je uskladitev naše zakonodaje z evropsko (Direktiva 2006/2S/EC), ki določa metodologijo za ugotavljanje stopnje ogroženosti zaradi škodljivih učinkov optičnih sevanj na delovnem mestu. Določene so najvišje dopustne vrednosti izpostavljenosti umetnim optičnim sevanjem, obveznosti delodajalca v zvezi z varovanjem zdravja zaposlenih in kazenske določbe. V tem prispevku so podrobneje opisane zahteve za nekoherentna optična sevanja. Takšna sevanja se pogosto uporabljajo pri različnih tehnoloških postopkih in raziskavah.
Keywords: mejne vrednosti; security; svetloba; škodljivost; tveganje; uredbe; varnost