Novejši trendi v geografskem raziskovanju prsti in rastlinstva v Sloveniji in v tujini - Vovk Korže, Ana (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
V prispevku je prikazana geografska metodologija preučevanja prsti in vegetacije v slovenskih učbenikih, knjigah, atlasih in leksikonih ter učnih načrtih fakultetnih programov geografije. S pregledom teh virov želimo podati oceno, kaj, kako in s kakšnimi rezultati sta zastopani geografija prsti in vegetacije v slovenski geografiji in izven nje. Za lažjo primerjavo smo vključili trende geografskega raziskovanja prsti in vegetacije tudi v sosednjih državah. V tujini imajo specializirane revije in strokovna združenjaza razvoj na področju geografije prsti in rastlinstva. Pomembno je spoznanje, kako konkurenčno je naše znanje, v katero smer ga razvijamo in ter katero lastno raziskovalno metodologijo smo razvili v Sloveniji in jo tudi objavili v mednarodnih revijah.
Keywords: ecology; ekologija; fizična geografija; pedogeografija; physical geography; prst (pedologija); rastlinstvo; raziskave; Slovenia; Slovenija; tla; vegetacija