Učinki vadbe z različnimi fizioterapevtskimi postopki, vključno z vadbo hoje na sistemu Lokomat, pri bolnikih z multiplo sklerozo - Krizmanič, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Uvod: Eden od ciljev fizioterapije pri bolnikih z multiplo sklerozo je izboljšati funkcijo hoje. V prispevku je predstavljen vpliv vadbe hoje z različnimi fizioterapevtskimi postopki, vključno z vadbo hoje na robotizirani napravi Lokomat, na funkcijo hoje pri bolnikih z multiplo sklerozo. Metode: Vključenih je bilo 20 bolnikov, 11 moških in 9 žensk. Bolniki so bili stari od 34 do 69 let, v povprečju 47 let. Devet ambulantnih bolnikov je vadilo hojo na robotizirani napravi Lokomat; enajst hospitaliziranih bolnikov je vadilo z različnimi fizioterapevtskimi postopki, vključno z vadbo hoje na robotizirani napravi Lokomat. Pred začetkom in po obravnavah smo bolnike ocenili s testom Vstani in pojdi, testom hoje na 10 metrov in 6-minutnim testom hoje. Za vse tri teste smo izračunali opisne statistike. Rezultate testiranja pred vadbo smo primerjali z rezultati testiranj po zaključenem programu vadbe. Primerjali smo rezultate skupin, ki sta bili vključeni v ambulantno in bolnišnično obravnavo. Analizirali smo absolutno in relativno fizioterapevizboljšanje. Uporabili smo eksaktne neparametrične statistične teste. Rezultati: Pri bolnikih je po vadbi prišlo do statistično značilnega izboljšanja rezultatov pri vseh treh testih (test vstani in pojdi: p=0,001; hitrost hoje na 10 m: p=0,012; prehojena razdalja na 6-minutnem testu hoje: p=0,019). Pri vseh treh testih so bolniki, ki so bili vključeni v bolnišnično obravnavo, dosegli večje povprečno in mediansko absolutno in relativno izboljšanje. Razlika med skupinama je bila statistično značilna na ravni tveganja 5% le glede relativnega izboljšanja dosežka pri 6-minutnem testu hoje (p=0,046) in blizu temu glede absolutnega izboljšanja dosežka pri testu hoje na 10 m (p=0,080). Zaključek: Pri bolnikih z multiplo sklerozo je priporočljiva kombinacija vadbe z različnimi fizioterapevtskimi postopki, vključno z vadbo hoje na sistemu Lokomat. Verjetno bi dokazali statistično značilno večje izboljšanje v skupini bolnikov, ki so bili vključeni v bolnišnično obravnavo pri vseh treh časovnih testih hoje, če bi bili skupini vključenih bolnikov večji in če bi vključili bolnike z enako stopnjo bolezni.
Keywords: gait training; Lokomat; multipla skleroza; Multiple Sclerosis; neurophysiotherapy; nevrofizioterapija; vadba hoje