Novi pogledi na tipologijo pripovedovalca - Kos, Janko (Primerjalna književnost, 1998)
Razprava izhaja iz Stanzlovega tipološkega modela, ki postavlja na isto raven tri tipe pripovedovalca: avktorialnega, prvoosebnega in personalnega. S kritično analizo ta model razstavi, nato pa raziskuje možnost treh različnih tipologij pripovedovalca, od katerih je vsaka tričlena in postavljena na drugoraven: prvo-, drugo- in tretjeosebni pripovedovalec; avktorialni, personalni in virtualni; lirski, dramski in epski pripovedovalec. Ob analizi teh nizov opozarja na njihove možne povezave in stičnosti, pa tudi na tipološke razlike.
Keywords: Stanzel, Franz K.; literarna teorija; literary theory; pripovedovalec; prose; proza; pripovedna tehnika; naratologija; narratology