Poskus opredelitve sodobnih problemov razvoja kulturne pokrajine slovenskega podeželja - Klemenčič, Vladimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
V prispevku je predstavljen poskus opredelitve sodobnih problemov razvoja kulturne pokrajine slovenskega podeželja, ki so posledica učinkov treh faz družbeno-ekonomskega, prostorskega in poltičnega razvoja Slovenije. Med problemi najbolj izstopajo: prepočasno odpravljanje neugodne zemljiške strukture, omejene naravne danosti za moderno kmetijstvo in poglabljanje regionalnih razlik v gospodarski razvitosti Slovenije, s čemer je povezan tudi proces razpadanja podeželske kulturne pokrajine na perifernih območjih.
Keywords: kulturna pokrajina; podeželje; rural area; regionalne razlike; raba prostora; raba tal; spremembe; suburbanizacija; Slovenia; Slovenija