Cell physiology in tissue slices - Stožer, Andraž (Acta medico-biotechnica, 2013)
Uporaba izoliranih endokrinih celic je omogočila razvoj številnih metod za oceno osnovne celične arhitekture in opredelitev pomembnega dela molekularnih mehanizmov, ki sodelujejo pri celičnih procesih, kot sta vzdražnost celic in izločanje hormonov v procesu eksocitoze po porastu znotrajcelične koncentracije kalcijevih ionov. Ta prizadevanja so vodila v oblikovanje dogovornih modelov, ki razlagajo aktivacijo in splošen način delovanja določenega celičnega tipa. Z uporabo svežih tkivnih rezin lahko presežemo dosedanje raziskave in razkrijemo celo vrsto porajajočih se lastnosti, ki jih dogovorni modeli ne morejo zlahka predvideti niti razložiti. V tem članku predstavljamo izbor naših najpomembnejših eksperimentalnih ugotovitev na celicah beta v tkivnih rezinah trebušne slinavke.
Keywords: beta cell; calcium dye; celica beta; confocal fluorescent microscopy; electrophysiology; elektrofiziologija; graph theory; islet of Langerhans; kalcijevo barvilo; konfokalna fluorescenčna mikroskopija; Langerhansov otoček; mouse pancreatic tissue slice; teorija grafov; tkivna rezina trebušne slinavke miši