The design, synthesis, and antioxidant activity of amphiphilic oximes and amidoximes - Gosenca, Mirjam (Acta chimica slovenica, 2013)
Sintetizirali smo nove amfifilne spojine benzamidoksimskega in benzoksimskega tipa ter oksimske derivate glikolipidnih mimetikov z alkilno verigo. Celokupno antioksidativno kapaciteto amfifilnih derivatov smo ovrednotili z DPPH metodo. Benzamidoksimi in glikolipidni mimetiki z dvema oksimskima skupinama imajo najmočnejše antioksidativno delovanje, sledijo jim benzoksimski derivati, glikolipidni mimetiki z eno oksimsko skupino ter dimerioksimov. Zaradi amfifilne strukture, ki je bila vodilo pri načrtovanju in sintezi, bi nove sintetizirane amfifilne spojine lahko uporabili kot potencialne antioksidante za omejitev oksidativnih procesov v dvofaznih sistemih, tako bioloških (celične membrane) kot umetnih (emulzije).
Keywords: amfifilne spojine; amhiphilic molecules; amidoximes; antioksidanti; antioxidant; antioxidant activity; benzoksimi; dimeri oksimov; DPPH metoda; glycolipid mimetics; oksimski derivati glikolipidnih mimetikov; oximes; sinteza; stabilnost farmacevtskih učinkovin