Prostor v poročevalskem skupnem sporočanjskem krogu - Kalin Golob, Monika (Slavistična revija, 2014)
V prispevku obravnavamo prostor in čas kot eno od sporočanjskih spremenljivk, ki jo morata tako tvorec poročevalskega besedila kot naslovnik razumeti enako. Za ta namen je poročevalstvo razvilo poseben besedilni začetek, časo-prostorskih vhod, ter specializiralo rabo nekaterih prostorskorelacijskih pridevnikov in prislovov. Na podlagi analize preteklih in sodobnih časopisnih besedil prikazujemo, kako in iz katerih razlogov.
Keywords: adjective; adverb; čas in prostor; poročevalski jezik; pridevnik; prislov; Slovene; Slovenian language; slovenščina; stilistika; stylistic of reporting; stylistics; temporal-spatial entry