Nadzor krvnega tlaka pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo v Sloveniji - Petek Šter, Marija (Zdravniški vestnik, 2007)
Povsod po svetu je nadzor krvnega tlaka nezadosten. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšen je nadzor krvnega tlaka pri bolnikih z arterijsko hipertenzijo v Sloveniji. Uporabili smo vprašalnik, ki so ga izpolnjevali nak jučno izbrani zdravniki družinske medicine za vsakega od 20 zaporednih obiskovalcev ambulant z arterijsko hipertenzijo. Zbrani so bili podatki o 980 bolnikih z arterijsko hipertenzijo, ki so v septembru 2006 obiskali svojega zdravnika. Podatki o nadzoru krvnega tlaka so bili povzeti po zdravstvenem kartonu splošne medicine; upoštevani sta bili zadnji dve meritvi krvnega tlaka, iz merjenega v ambulanti pred obiskom, ki je služil za izborpreiskovancev. V vzorcu 980 bolnikov je bilo 47,4% moških in 52,6% žensk,ki so bili stari od 20 do 97 let (povprečno 62,3 leta, SD 11,9 leta). Ciljne vrednosti krvnega tlaka je dosegalo 388 (40,1%) bolnikov z arterijsko hipertenzijo. Nasvet za spremembo življenjskega sloga je prejelo 927 (94,6%) bolnikov. Z zdravili je bilo zdravljenih 968 (98,8%) bolnikov. 668 (68,2%) bolnikov je prejemalo kombinacijo dveh ali več različnih antihipertenzivnih zdravil. Najpogosteje uporabljena skupina zdravil so bili zaviralci renin-angiotenzinskega sistema pri 843 (86.0% bolnikih, 225 (23,2%) bolnikov pa je prejemalo zaviralec angiotenzinskih receptorjev. Pri 527 (53,8%) bolnikih so bila med zdravljenjem antihipertenzivna zdravila zamenjana. Zdravniki so ukrepali pri 430 (74,3%) bolnikih z nenadzorovanim krvnim tlakom;za spremembo zdravljenja z zdravili so se odločili pri 252 (43,5%) bolnikih. Pogostejše svetovanje nefarmakoloških ukrepov, bolj intenzivno zdravljenje z zdravili in prilagajanje zdravljenja bolniku je prineslo izboljšanje nadzora krvnega tlaka.
Keywords: Antihipertenzivi; Antihypertensive Agents; arterijska hipertenzija; Blood Pressure Determination; Diagnosis; Drug Therapy; družinska medicina; Hipertenzija; Hypertension; Krvni pritisk, merjenje; krvni tlak; nadzor; therapy; Treatment Outcome; zdravljenje; Zdravljenje, izid