Določitev zaporedja montažnih operacij s hevrističnim sistemom HAP - Zorc, Samo (Strojniški vestnik, 2003)
Del sistema za računalniško podprto načrtovanje montaže je tudi opredelitev zaporedja montažnih opravil. Osnova za računalniško podprta določitev zaporedja montažnih opravil je izdelek in povezave med njegovimi sestavnimi deli. Ker so prostorske povezave med sestavnimi deli izdelka neposredno povezane z geometrijo gibanja sestavnih delov pri sestavljanju, mora imeti zapis zaporedja montažnih opravil osnove prav v opisu prostorskih povezav med sestavnimi deli. Prostor vseh možnih zaporedij montažnih opravil je predstavljen z grafom AND/OR. Za preiskovanje grafa pri iskanju najboljšega zaporedja glede na postavljene kriterije, je uporabljen hevristični algoritem AO*. Zaporedje montažnih opravil je ocenjevano z geometrično sestavljivostjo, stabilnostjo in modularnostjo. Za obvladovanje zapletenosti je bil razvit in uporabljen učinkovit algoritem za nastanek in preiskovanje problemskega prostora. Praktični primeri kažejo primernost sistema za načrtovanje dejanskih izdelkov.
Keywords: planiranje montaže; zaporedja montaže; graf AND-OR; algoritmi heuristični; montaža; avtomatizacija; hevristični algoritmi