Pomen interneta za zdravje mladostnikov in izzivi za vzgojo za zdravje v osnovnem zdravstvenem varstvu - Pirnat, Jožica (Obzornik zdravstvene nege, 2013)
Uvod: Številne raziskave kažejo, da mladi prosti čas preživijo preveč pasivno pred televizijskim ekranom in predvsem pred računalnikom. Pretirana, prepogosta in nenadzorovana uporaba interneta je, še posebej za mladostnike, zelo škodljiva. Cilj raziskave je ugotoviti pomen uporabe interneta pri mladih za njihovo zdravje. Metode: Izvedena je bila kvantitativna opisna raziskava. Podatki so bili zbrani z anketiranjem 200 mladih v dveh starostnih skupinah, od 10 do 15 let in od 16 do 20 let, ki so bili priročno izbrani v čakalnici ambulante Dispanzerja za zdravstveno varstvo šolskih otrok in mladine Moste - Polje (Ljubljana) v marcu 2011. Kot instrument je bil uporabljen strukturirani vprašalnik. Podatki so bili zbrani z enkratnim zbiranjem. Podatki so bili obdelani z opisno in bivariatno statistiko. Rezultati: Mladi, ki so uporabljali internet krajši čas, so imeli boljši učni uspeh (p = 0,039). Čas uporabe interneta je statistično pomemben v povezavi z neprespanostjo (p < 0,001), rdečimi očmi (p = 0,018), poslabšanjem vida (p < 0,001), bolečinami v hrbtenici (p = 0,019), občutkom pomanjkanja gibanja (p = 0,025). Diskusija in zaključek: Prekomerna uporaba računalnika in interneta poslabša učni uspeh pri mladih in se odraža v prvih znakih zdravstvenih težav. Starši kot vzgojitelji svojih otrok v tem primeru svoje vloge ne odigrajo najbolje. Tako starše kot mlade je potrebno izobraževati o varni uporabi interneta. Primarno zdravstveno varstvo se mora povezovati s šolami in nuditi kakovostno vzgojo za zdravje. Rezultati so lahko podlaga za načrtovanje vzgoje za zdravje ob sistematskih pregledih.
Keywords: addiction; health education; internet safety; internet use; internetna varnost; odvisnost; uporaba interneta; zdravstvena vzgoja