Pantanal - biser v osrčju Latinske Amerike - Rejec Brancelj, Irena (Geografski obzornik, 2000)
Pantanal je pokrajina ekstremov. Preko leta se izmenjata dve dobi: sušna in deževna. Savanski pokrajini daje življenjski urip voda. Velika gostota rečne mreže zagotavlja ponekod občasno in drugod stalno preplavljenost zemljišč. Pokrajina je eno od območij z največjo biotsko raznovrstnostjo na svetu.
Keywords: Brazilija; družbena geografija; fizična geografija; Južna Amerika; Pantanal; regionalna geografija