Negativna povratna zveza - Dolenšek, Janez (Medicinski razgledi, 2004)
Negativna povratna zveza sodi med težka poglavja fiziologije. Verjetno zato, ker je za njeno obravnavo opisno razmišljanje neuporabno. Namesto tega je obvezno uporabiti vzročno razmišljanje tako, da se posamezne sestavine obravnava kvantitativno ali vsaj semikvantitativno. Avtor z analogno simulacijo poskuša prikazati temeljne lastnosti negativne povratne zveze. V tanamen prikazuje najprej značilnosti "idealne" negativne povratne zveze, ki deluje brez zakasnitve, nato pa značilnosti "realne" negativne povratne zveze,ki deluje z zakasnitvijo. Na koncu prikazuje delovanje negativne povratne zveze pri analogni simulaciji dihanja.
Keywords: Apneja; Hemostasis; Hemostaza; Blood Pressure; Krvni pritisk; Pulmonary Ventilation; Apnea; Pljučna ventilacija; Povratna zveza; Feedback; Computer Simulation; Računalniška simulacija; fiziologija; homeostaza