Podobarska delavnica Andreja in Ivana Cesarja v Mozirju od 1853 do 1936 - Markovčič, Maruška (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 1998)
V prispevku je predstavljena podobarska delavnica Andreja in Ivana Cerarja v Mozirju - ena največjih rezbarskih delavnic na Slovenskem v drugi polovici 19.stoletja in prvi polovici 20. stoletja. Prikazan je razvoj delavnice, način izdelave in prodaje izdelkov, delitev dela, odnosi med zaposlenimi in mojstrom ter odnos okolice do zaposlenih v tej obrti.
Keywords: Cerar, Andrej, 1824-1885; Cerar, Ivan, 1864-1936; ethnology; etnologija; rezbarstvo; rezbarske delavnice; Slovenia; Slovenija; 19./20. st.; zgodovinski pregledi