'B-composers' or: how can you become a 'Kleinmeister'? - Hochradner, Thomas (Muzikološki zbornik, 2010)
"Polnila" med "velikimi skladatelji" - t.i. "mali mojstri"- povzročajo različne probleme pri pisanju glasbene zgodovine. Na eni prihaja do enostranskega gledanja na dela "malih mojstrov", dokler jih obravnavamo po kriterijih, ki smo jih razvili za "vrhunske skladbe". Na drugi strani pa pomanjkljiv vpogled v vire komplicira vrednotenje tistih skladateljev, ki niso dosegli izstopajoče pozicije v glasbenem repertoarju, pred katerim se, pa čeprav kot ozadje, profilirajo "velika" dela. Te in take metodološke in arhivske težave se prvič obravnavajo ob salzburškem okolju Wolfganga A. Mozarta in linškem Antona Brucknerja. Iz česar naj bi izšel katalog kriterijev, po katerih se določen skladatelj obravnava kot "mali mojster", kar bo lahko rabilo kot podlaga muzikološkim študijam pri utemeljevanju njihovega pomena in priljubljenosti.
Keywords: 1740-1817; Gatti, Luigi; mali mojstri; Schiedermayer, Johann Baptist; skladatelji