Predlog slovenskega vrstnega poimenovanja vpijatov (Coraciiformes) sveta - Vrezec, Al (Scopolia, 2017)
Prispevek podaja prvi celostni predlog slovenskih imen 178 vrst vpijatov (Coraciiformes) sveta s pregledom dosedanjega poimenovanja, in sicer za šest družin: zlatovranke (Coraciidae), zemljovranke (Brachypteraciidae), motmoti (Momotidae), todiji (Todidae), vodomci (Alcedinidae) in legati (Meropidae). Predlog je bil pripravljen na naslednjih principih: (1) unikatnost imena, (2) imena so tvorjena po značilnostih vrste ali geografsko ter zgolj izjemoma po osebnih imenih, (3) sprejemljivo je poslovenjenje lokalnih imen, (4) uveljavljena in pogosteje uporabljena imena imajo prednost, če le niso v nasprotju s taksonomijo in imenikom ptic zahodne Palearktike, (5) oživljanje starih slovenskih sinonimov domačih vrst pri poimenovanju neevropskih vrst, (6) imena naj bodo čim krajša (največ tri besede), enoimenska imena pa imajo prednost pred dvoimenskimi in ta pred troimenskimi, (7) rodovna imena niso nujno standardizirana za vse vrste istega rodu, (8) pridevnik "navadni" se praviloma opušča, (9) pri tvorbi novih rodovnih imen slediti imenotvorni logiki že imenovanih vrst v skupini glede na imenik zahodne Palearktike. Doslej je bilo v slovenščini že imenovanih 35 % vrst vpijatov, 65 % pa jih v slovenščini tu imenujemo prvič.
Keywords: bird names; Coraciiformes; Etimologija; etimology; etymology; history of names; ornitologija; Ptiči; ptičja imena; Slovenia; Slovenian names; Slovenija; slovenska imena; svet; vpijati; vrstno poimenovanje; World; zgodovina poimenovanja