Razgibajmo življenje in ohranimo zdravje - Retar, Iztok (Zdravstveno varstvo, 2002)
Mnoge znanstvene raziskave dokazujejo, da vsakodnevno zmerno ukvarjanje s športnimi dejavnostmi ohranja in krepi zdravje, ki je neprecenljiva vrednota. Vendar vedenje o tem dejstvu žal še ne zadošča, da bi si dan organizirali tako, da bi našli čas in energijo tudi za športno rekreacijo. Gre namreč za življenjski slog in za množico stališč, ki ga oblikujejo. Spreminjanje stališčpa je dolgotrajen, zahteven in zapleten proces. Da bi omenjeni proces spodbudili in pospešili, smo na Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport s številnimi partnerji zasnovali nacionalno akcijo "Razgibajmo živIjenje". Akcija sloni na treh stebrih, ki omogočajo uresničitev temeljnega poslanstva, to je: povečati število gibalno/športno dejavnih prebivalcev Slovenije za dva odstotka letno. Prvi steber predstavlja informatizacija na področju športa, drugega celoletna oglaševalna kampanja, ki je sestavljena iz korporativnega inproduktnega oglaševanja, tretji steber pa je celovit sistem strokovnega usposabljanja na področju športne rekreacije.
Keywords: Computer communication networks; Exercise; gibalna aktivnost; gibanje; Health behavior; Računalniške mreže; Recreation; Rekreacija; Sports; Šport; Telesna vaja; Zdrav način življenja; zdravje; zdravo življenje