A path to true integration - Vinko, Matej (Zdravstveno varstvo, 2025)
Prihajajoče zasedanje Združenih narodov na visoki ravni o nenalezljivih boleznih in duševnem zdravju ponuja ključno priložnost za napredek v globalnem zdravstvenem upravljanju. V tem uvodniku opozarjamo, da ima politična deklaracija sicer velik potencial za izboljšanje področja duševnega zdravja, vendar pa ga omejujejo trije ključni izzivi. Prvič, cilji za financiranje in dostopnost storitev morda ne odražajo ambicij, ki so potrebne za premagovanje sistemskega podinvestiranja na področju duševnega zdravja. Drugič, »paradoks integracije« zagovarja oblikovanje celostnih storitev, a obenem vzpostavlja različne sklope kazalnikov za duševno zdravje in nenalezljive bolezni. Nazadnje, »implementacijski paradoks« je očiten v vztrajnem poudarjanju spreminjanja vedenja posameznika, namesto vplivanja na širše družbene in komercialne determinante zdravja. Na podlagi izkušenj iz Slovenije prikazujemo, kako lahko tovrstni paradoksi otežijo prenos zavez na visoki ravni v nacionalno realnost. Da bi bila deklaracija ZN resnično prelomna, mora spodbuditi premik od previdnih pristopov k ambicioznejšemu financiranju, učinkoviti integraciji in političnemu pogumu, da se opustijo ukoreninjeni institucionalni procesi v korist potreb prebivalstva.
Keywords: duševno zdravje; global health governance; globalno upravljanje zdravja; implementacija; integracija; integration implementation; mental health; nenalezljive bolezni; noncommunicable diseases