Morphometric classification and spatial distribution of dolines in southern Slovenia - Stefanovski, Sašo (Acta geographica Slovenica, 2025)
Vrtače so bile tradicionalno razvrščene na podlagi kvalitativnih opisov. Ta raziskava je prvi poskus povezave morfometrične klasifikacije vrtač z obstoječimi morfološkimi tipizacijami v Sloveniji. Z uporabo algoritma za samodejno zaznavanje vrtač na podlagi digitalnega modela višin smo identificirali 179.288 samostojnih vrtač in jih razvrstili v štiri razrede glede na njihove morfometrične značilnosti. Razrede smo interpretirali s statističnimi in prostorskimi analizami. Vrtače v Sloveniji lahko po obliki razvrstimo v skledaste, lijakaste, vodnjakaste in koritaste tipe. Tip in razporeditev vrtač odražata lastnosti krasa, zlasti prekritost s sedimentom in prisotnost kopastega krasa. Ta raziskava pomeni začetni korak k sistematičnemu preučevanju vrtač in postavlja temelje za nadaljnje raziskave.
Keywords: data clustering; digital terrain model; digitalni model reliefa; digitalni model višin; dolines; karst; karstology; kras; krasoslovje; podatki; razvrščanje; Slovenia; Slovenija; tipizacija; typology; vrtače