Slovenska in evropska pravna določila varstva in obnove rečnih koridorjev - Bizjak, Aleš (Urbani izziv, 2003)
Ob stanju hidromorfološke ohranjenosti rečnih koridorjev slovenske hidrografske mreže bo treba zaradi zahtev domače in evropske zakonodaje s področja vodarstva in varstva narave obnoviti nekatere odseke vodotokov, ki smo jih v preteklosti regulirali iz različnih razlogov. Za trajno reševanje takšnih problemov je treba poskrbeti za skrbno načrtovanje obnov rečnih koridorjev na za to primernih odsekih vodotokov, ustrezno umeščenost v prostorsko načrtovalske akte, prav tako pa tudi za utečen upravni postopek in urejeno vzdrževanje območij obnove. Ker gre za vračanje nekdaj odvzetih vodnihzemljišč nazaj v domeno vodnega ekosistema in dinamike hidromorfoloških procesov, posledično pa tudi vzdrževanje omenjenih zemljišč, se kot pomemben dejavnik uveljavlja tudi javnost, ki ji tu prav tako pripada mesto po črki domače in evropske zakonodaje. Ne nazadnje so poleg načrtovalskega in upravnega dela ter konsistentnega sodelovanja javnosti za uspešno izvedbo obnove rečnega koridorja pomembni tudi znanje in dobra praksa projektnega vodenja projektov ter tehnične izvedbe takšnih posegov.
Keywords: ecology; ekologija; hidrologija; obnova; površinske vode; pravna ureditev; prostorsko urejanje; rečne struge; varstvo voda; vodotoki