Okkasionelle Lexik in medialen Texten - Jesenšek, Vida (Linguistica (Ljubljana), 2002)
Prispevek obravnava teoretsko-metodološke predpostavke pragmatično naravnane besedilne in slogovne analize. Ob tem najprej problematizira besedoslovni pojem priložnostne besede in njenih definicij, nato predstavi pragmatično-sporočanjski model za opis in razlago besedila in sloga (Heusinger 1994) ter ga, modificiranega, uporabi za razlago in interpretacijo priložnostnih besedil v izbranih časopisnih komentarjih iz nemškega nadregionalnega tiska. Pomembna ugotovitev je, da je za celostno opazovanje besedne ravnine besedila ter še posebej za analizo rabe priložnostnega besedja, ki razkazuje bogate slogovno-funkcionalne zmožnosti, potrebno upoštevati naslednje vidike: okoliščine sporočanja, sporočevalne vloge, govorna dejanja ter besedilno zgradbo vsakokratne besedilne vrste. Modificiran Heusingerjev model se pri tem izkazuje za uporabnega
Keywords: besedilne vrste; linguistics; lingvistika; medijska besedila; sporočanje; tekstna lingvistika