Predlog funkcijskih značilnosti faze zasnove v konstrukcijskem postopku - Golob, Borut (Strojniški vestnik, 2003)
Konstruiranje je zahteven miselni postopek, poln inženirskih odločitev in ponavljanja. Običajno začne z ugotavljanjem in določanjem potreb - zahtev, sledi mu iskanje najboljše rešitve zadanih nalog, ter po izbiri ustrezne rešitve še dodelava s podrobnim opisom izdelka. Izvajajo ga ljudje - konstrukterji, ob čedalje močnejši računalniški podpori. Žal v tem postopku pomembna faza iskanja - t.i. faza zasnove, ni deležna ustrezne računalniške podpore, predvsem zaradi zapletene in neformalne oblike podatkov, ki jih je težko računalniško modelirati in obdelovati. Sodobni računalniški sistemi za podporo konstruiranja modelirajo predvsem geometrijske podatke, potrebne predvsem v postopku določanja izdelkov kot pri izdelavi. V fazi zasnove pa so podatki bolj abstraktni in se nanašajo predvsem na funkcije izdelkov ter njihove izvedbe. Zato avtorja predlagata uporabo značilnosti za modeliranje podatkov v fazi zasnove izdelka. Funkcijske značilnosti bodo omogočile opisovanje, zbiranje, shranjevanje in obdelavo podatkov o funkciji izdelka že v fazi zasnove, hkrati pa povezavo z nadaljnimi fazami konstrukcijskega postopka.
Keywords: značilnosti funkcijske; zasnova konstrukcijska; konstruiranje metodično; konstruiranje; načrtovanje; modeliranje; izdelki