Zemljepisnojezikoslovna členitev kajkavščine ter slovensko-kajkavska jezikovna meja - Šekli, Matej (Slovenski jezik, 2013)
V prispevku je podan kritični pretres meril zemljepisnojezikoslovne razmerjitve kajkavščine, idioma osrednje južne slovanščine, od ostalih zahodnojužnoslovanskih idiomov (slovenščine, čakavščine, štokavščine) ter njene členitve na posamezna narečja, kot so prikazana v kroatistični narečjeslovni in zgodovinskojezikoslovni literaturi. Določene so definicijske lastnosti kaj - kavščine predvsem v odnosu do slovenščine ter definicijske lastnosti posameznih kajkavskih narečij. To je osnova za genetolingvistično analizo nekaterih obrobnih govorov na kajkavsko-slovenski jezikovni meji, ki jih kroatistično narečjeslovje obravnava kot "posebne". Preverjana je delovna hipoteza, da "posebni obrobni kajkavski govori" genetolingvistično sodijo v diasistem slovenskega jezika.
Keywords: Croatian; dialect; genetolingvistika; hrvaščina; jezikovne meje; kajkavščina; narečja; Slovene; slovenščina