Socialist Yugoslavia’s efforts to democratise international and intercultural communication - Splichal, Slavko (Prispevki za novejšo zgodovino, 2022)
V tem članku predstavljam (ponovno) branje nekaterih svojih raziskav in razprav o množičnem komuniciranju in razvoju socialistične demokracije v Jugoslaviji, objavljenih v zadnjih dveh desetletjih obstoja večnacionalne federacije pred njenim nenadnim in nasilnim propadom. Članek je zasnovan kot ponovna presoja ključnih idej in rezultatov nekaterih empiričnih raziskav, ki sem jih zasnoval in izvajal v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja do osamosvojitve Slovenije leta 1991. Vključujejo več različnih tematik, kot so komuniciranje med republikami v Jugoslaviji, tuja radijska propaganda in delovanje tiskovne agencije Tanjug, zbiranje novic in redakcijsko odbiranje ter razvoj komunikologije kot znanstvene discipline v Jugoslaviji.
Keywords: komunikologija; Mediji; medkulturno komuniciranje; Socializem