4D svetlobna mikroskopija živih celic - Furlan, Valentina (Matrika, 2023)
Opazovanje razvoja dogodkov v živih celicah je ključnega pomena za razvoj medicine in biologije, zato ta članek opisuje zajem takih posnetkov v prostoru in času oz. v 4D. Ker slikanje pogosto temelji na uporabi fluorescenčnih mikroskopov, se članek v prvem delu osredotoča na pojav fluorescence in osnove mikroskopije, v drugem delu pa na dve novi metodi fluorescenčne mikroskopije, ki omogočata hitro in natančno slikanje celotne debeline vzorca.
Keywords: fluorescenca; fluorescence; fluorescenčna mikroskopija; fluorescent microscopy; living organisms; luminiscenca; luminiscence; živi sistemi