Fluorimetric and potentiometric study of the conformational transition of isotactic and atactic poly(methacrylic acid) in mixed solvents - Jerman, Boštjan (Acta chimica slovenica, 2006)
Izvedli smo fluorimetrične in potenciometrične titracije izotaktične (i-PMA) ni več zaslediti, ko je dioksana okrog 50%. Hkrati s tem se i-PMA v 50% dioksanu raztopi že pri .N = 0, medtem ko v nenevtraliziranem stanju ni topna vnoben in ataktične polimetakrilne kislineem od čistih topil. Opazeno obnašanje lahko pripišemo veliki tendenci, ki jo izkazuje dioksan za tvorbo vodikovih vezi z vodo in s PMA. Podan je možen način spremembe v dimenzijah verige i-PMA, do katerega pride pri nevtralizaciji v 50% dioksanu. Rezultati so interpretirani tudi s stališča velike tendence verig PMA po medmolekulski asociaciji.
Keywords: fizikalna kemija; fluorimetrične titracije; polielektroliti; polimetakrilna kislina; potenciometrične titracije; površinsko aktivne snovi; raztopine