Cezura v slovenskem in srbohrvaškem verzu - Bjelčevič, Aleksander (Slavistična revija, 1999)
Cezura (pojem, ki je ožji od pojma "verzna dvodelnost") je v silabičnem in silabotoničnem verzu stalna medbesedna meja za vedno istim zlogom v verzu. Pogosto sovpada z mejo med naglasnimi enotami, znotrajverzne skladenjske meje pa so na cezuri pogostejše kot drugod v verzu. Cezura torej ni pavza. Nobena druga konstantna lastnost za cezuro ni obvezna; zevgma je pred cezuro, tonska konstanta pred cezuro ipd. so možni, ne pa njuni spremljevalni pojavi.
Keywords: cezura; hrvaška književnost; Slovene literature; slovenska književnost; srbska književnost; verzologija