Connection between the dynamic character of the cutting force and machined surface in abrasive waterjet machining - Baralić, Jelena (Strojniški vestnik, 2025)
V članku so predstavljeni rezultati raziskave o vplivu hitrosti premikanja na rezalne sile in obdelano površino pri obdelavi z abrazivnim vodnim curkom. Rezultati so pokazali, da obstaja pomembna povezava med dinamičnim značajem rezalne sile pri obdelavi z abrazivnim vodnim curkom, natančneje med vrhovi v signalu rezalne sile, ter pojavom nepravilnosti in nerazrezanih delov na obdelani površini. Prav tako je raziskava pokazala, da povečanje hitrosti pomikanja povzroči povečanje srednje vrednosti statične komponente rezalne sile. V eksperimentih je bila izmerjena navpična komponenta rezalne sile za 12 mm debelo palico iz aluminija AlMg3, rezano s hitrostmi premikanja od 900 mm/min do 1100 mm/min. Pri rezanju z večjimi hitrostmi se pojavijo večje nepravilnosti, ki so povezane s pojavom vrhov v izmerjeni rezalni sili.
Keywords: abrasive water jet; abrazivni vodni curek; cutting force; machined surface; obdelana površina; prečna hitrost; rezalna sila; traverse speed