Razvoj specialnih knjižnic v Sloveniji - Češnovar, Nada (Knjižnica, 2002)
Slovenija je majhna evropska država, ki ima le 2 milijona prebivalcev. Kljub svoji majhnosti pa se lahko na področju knjižničarstva primerja z marsikatero večjo državo. V razvoju specialnih knjižnic skozi štiri desetletja lahko ugotovimo bistven napredek, tako na področju kadrovanja kot tudi na področju uvajanja sodobnih tehnologij. Minilo je že 17 let od prvega samostojnega posvetovanja specialnih knjižnic. Po osamosvojitvi Slovenije pa so se zgodile številne spremembe v specialnem knjižničarstvu. Z ukinitvijo mnogih podjetij so bile ukinjene tudi mnoge knjižnice v gospodarstvu, povečalo pa se je število specialnih knjižnic v različnih državnih ustanovah. V prispevku so pojasnjene spremembe, ki so vplivale na razvoj specialnih knjižnic v Sloveniji.
Keywords: specialne knjižnice; zgodovinski razvoj; kadri; Slovenia; Slovenija