Organizational model of ensuring safety and quality of treatment of aggressive psychiatric patients in mental health nursing in Slovenia - Gabrovec, Branko (Obzornik zdravstvene nege, 2014)
Uvod: Članek predstavlja organizacijske ukrepe za upravljanje nasilja v psihiatričnih bolnišnicah in raziskavo, ki obravnava preliminarne rezultate predlaganega modela. Metode: Izvedena je bila neeksperimentalna vzorčna metoda raziskovanja. Inštrument raziskave je bil strukturirani vprašalnik. Za izvedbo raziskave so bili izbrani nasilju najbolj izpostavljeni, tj. zaposleni v psihiatrični zdravstveni negi na intenzivnih in/ali zaprtih psihiatričnih oddelkih. V raziskavi je sodelovalo pet psihiatričnih bolnišnic, trije psihiatrični domovi in dva centra za usposabljanje, delo in varstvo. Podatki so bili obdelani s statističnim programom SPSS 20,0, upoštevana je bila stopnja značilnosti p < 0,05. Rezultati: Praktični del funkcionalnega izobraževanja se je izvajal v letih 2010-2013 v nekaterih psihiatričnih bolnišnicah in oddelkih. Preliminarna raziskava, ki je bila opravljena leta 2013, je pokazala na uspešnost predlaganega organizacijskega modela. Diskusija in zaključek: Zaposleni v psihiatrični zdravstveni negi so odgovorni za zagotavljanje varnosti in kakovosti obravnave v primeru agresivnega izbruha, vendar za le-to ne posedujejo dovolj funkcionalnih znanj. Članek predstavlja organizacijski model za zagotavljanje varnosti in kakovosti obravnave v primeru agresivnega izbruha in ustrezno funkcionalno izobraževanje.
Keywords: nasilje; nursing; psihiatrična bolnišnica; psihiatrija; psychiatric hospital; psychiatry and clinical psychology; violence; zdravstvena nega