Jože Koruza, sodobna slovenska dramatika in gledališče - Toporišič, Tomaž (Jezik in slovstvo, 2016)
Razprava izhaja iz velikokrat spregledanega dejstva, da je Jože Koruza že od samih začetkov svojega raziskovanja dramatike pripadal skupini Odra 57, ki je izvedla prvo estetsko revolucijo v slovenski dramatiki, gledališču in kulturi po drugi svetovni vojni. Tako je hkrati soustvarjal sodobno slovensko dramatiko in gledališče. Spletu, dialogu in prepletu obeh je ostal zvest tudi v svojih zgodovinskih raziskavah sodobne slovenske dramatike, ki jo je vztrajno vpenjal v sodobno evropsko sceno na eni strani, ter v njen dialog s sodobnim gledališčem v Sloveniji na drugi strani. Tako je izoblikoval prvi zgodovinski pregled panorame sodobne povojne dramatike ter zaznal in analiziral bistvene odmike od ibsenovske in socialnorealistične dramatike.
Keywords: Koruza, Jože, 1935-1988; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska dramatika; slovensko gledališče; Oder 57; eksperimentalna gledališča; drama absurda; Theatre of the Absurd; estetskea revolucija; literarne študije