Die Suche nach dem Österreichischen bei Sama Maani - Šetinc, Matej (Vestnik za tuje jezike, 2019)
Pričujoči članek se ukvarja z vprašanjem političnega v literaturi Sama Maanija, zlasti v pripovedi "Der Heiligenscheinorgasmus". Pojasnjuje, na kakšen način politični vidiki bivanja definirajo literarne subjekte v pripovedi. Zanima nas, ali se lahko v (pred)političnem prostoru pojavljanja (Han-nah Arend), ki ga se odpira med literarnimi subjekti pripovedi "Der Heiligenscheinorgasmus", realizira bit govorjenja drugega z drugim (Heidegger), s čimer se subjekti lahko vzpostavijo kot razumna (zoon logon echon) in politična bitja (zoon politikon). Izkaže se, da je politični aspekt biti v svetu naše pripovedi disfunkcionalen in ne omogoča vzpostavitve polne subjektivitete, tako kot je predvideno v teoriji od Aristotela do Arendtove, Heideggra, Schmitta in Mouffejeve. Namesto tega postane vprašanje nacionalne identitete, zlasti v primeru prvoosebnega pripovedovalca, ki je Avstrijec iranskega porekla, nerešljiva uganka in vir obsesivnega iskanje rešitve. Po srečanjih z neprikritim fašizmom in antisemitizmom in osebnih zavrnitvah v avstrijski domovini, se poda v vsemu avstrijskemu sovražno nastrojeno Švico, kar pa ga zapelje v nevrotični narcizem in iskanje utehe v svetu nagonov in seksualnih bizarnosti. Tudi v intimnem prostoru se subjekta pripovedi ne srečata na način, ki bi jima omogočal prepoznanje človeškega drug v drugem. Namesto tega prvoosebni pripovedovalec v tej zvezi končno najde in prepozna svojo "avstrijskost", s čimer je njegov bivanjski cilj dosežen.
Keywords: Avstrija; avstrijska identiteta; avstrijska književnost; iranska identiteta; Maani, Sama; nacionalna identiteta; nemška književnost; neofašizem